Κανένα τέλος δεν έρχεται με άδεια χέρια – Κική Δημουλά
—————————————————————–
Το πένθος είναι μία κατάσταση που μπορεί να περάσουμε όλοι στην πορεία της ζωής μας.
Δεν είναι μόνο το πένθος ενός θανάτου που μπορεί να μας σημαδεύσει, αλλά και ενός χωρισμού, μίας δουλειάς, όταν τη χάσουμε, ενός οράματος, όταν αυτό δεν ευοδωθεί, κλπ.
Ιδιαίτερα το αίσθημα πένθους που συνοδεύει το τελείωμα μίας συναισθηματικής σχέσης μπορεί να επηρεάσει πολύ έντονα τον ψυχισμό ενός ατόμου, καθώς ακουμπά πολύ ευαίσθητα και προσωπικά κομμάτια του εσωτερικού του κόσμου.
Είναι σημαντικό να σεβαστούμε τα στάδια από τα οποία αποτελείται η εμπειρία του πένθους:
- άρνηση
- θυμός
- διαπραγμάτευση
- θλίψη – κατάθλιψη
- αποδοχή
Άρνηση: Η άρνηση εντάσσεται στους μηχανισμούς άμυνας. Το άτομο δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό που έχει συμβεί ως γεγονός. Ακόμα μέσα του υπάρχει μία ελπίδα ότι η κατάσταση θα αλλάξει.
Θυμός: Ο θυμός έρχεται αμέσως μετά. Οι ψυχολογικές εναλλαγές σε αυτό το στάδιο είναι πολλές και γρήγορες. Ο θυμός εναλλάσσεται πότε προς τον εαυτό, πότε προς τον πρώην σύντροφο – ακόμα μπορεί να υπάρχει θυμός απέναντι σε άλλα άτομα που πιστεύει το άτομο πως έδρασαν επιβαρυντικά προς τη σχέση.
Διαπραγμάτευση: Σε αυτό το στάδιο τάζει το άτομο τον εαυτό του στον άλλον, ακόμα πιθανώς και σε ανώτερες δυνάμεις όπου μπορεί να πιστεύει. Είναι ένα αρκετά απατηλό στάδιο, κατά το οποίο μπορεί να υπάρξουν συναισθηματικά πισωγυρίσματα και διάθεση επαναδημιουργίας της σχέσης, αλλά με πολλούς συμβιβασμούς και υποσχέσεις. Οι υποσχέσεις αυτές, όμως, όπως και οι συμβιβασμοί, δεν μπορούν να έχουν διάρκεια, καθώς το άτομο βρίσκεται υπό ψυχολογική πίεση. Είναι ένα στάδιο που μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό, αλλά είναι σημαντικό το άτομο να μετακινηθεί δραστικά από αυτό.
Θλίψη: Το πιο βαθύ στάδιο. Το άτομο μπορεί να βυθιστεί στους πιο μεγάλους του φόβους, να απαξιώνει και να κατηγορεί τον εαυτό του για την κατάληξη, να αισθάνεται ματαίωση, μοναξιά, ξερίζωμα. Το αίσθημα της απώλειας κατακλύζει ολοκληρωτικά τον ψυχισμό του. Όμως, μετά από την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου, έρχεται η αποδοχή.
Αποδοχή: Το τελευταίο στάδιο. Το άτομο χρειάζεται να υποστηρίξει τον εαυτό του, να βρει και να αγκαλιάσει ό,τι έχει μείνει μετά το χωρισμό. Έχει γίνει η απόδοχή του τέλους και τώρα καλείται να αναγνωρίσει και να υλοποιήσει τα καινούργια του βήματα. Είναι σημαντικό σε αυτό το στάδιο να έχει το άτομο νέους στόχους, ένα υγιές όραμα και να σεβαστεί τις ανάγκες του όσο μπορεί περισσότερο.