Τα 12 αρχέτυπα του Jung – Ο Ήρωας

Στην ψυχολογία του Carl Jung (1875 – 1961), τα αρχέτυπα είναι απόλυτα εξελιγμένα και ανεπτυγμένα στοιχεία του συλλογικού ασυνείδητου. Η ύπαρξη αρχετύπων μπορεί να εντοπιστεί μόνο έμμεσα, μέσα από την παρατήρηση της ιστορίας, της Τέχνης, των μύθων, των θρησκειών ή των ονείρων. Ο Carl Jung αναγνώριζε τα αρχέτυπα ως καθολικά, αρχαϊκά μοτίβα και εικόνες που προέρχονται από το συλλογικό ασυνείδητο. Είναι, σύμφωνα με αυτόν, κληρονομικά στοιχεία και δυνατότητες, που παίρνουν μορφή όταν εισέρχονται στο συνειδητό ​​ως εικόνες ή εκδηλώνονται στη συμπεριφορά κατά την αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο. Είναι αυτόνομες και κρυμμένες μορφές, οι οποίες μεταμορφώνονται, μόλις εισέλθουν στη συνείδηση ​​και εκφράζονται, τόσο μέσα από τα άτομα, όσο και συλλογικά, μέσα από τις διάφορες κουλτούρες.

Ρητό: Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος

Βασική επιθυμία: να αποδείξει την αξία του μέσα από θαρραλέες πράξεις

Στόχος: εξειδικευμένη γνώση με τρόπο που βελτιώνει τον κόσμο

Μεγαλύτερος φόβος: αδυναμία, ευπάθεια, δειλία

Στρατηγική: να είναι όσο το δυνατόν πιο δυναμικός και ικανός

Αδυναμία: αλαζονεία, χρειάζεται πάντα μια άλλη μάχη για να πολεμήσει

Ταλέντο: ικανότητα και θάρρος

Ο Ήρωας είναι επίσης γνωστός ως: ο πολεμιστής, ο σταυροφόρος, ο διασώστης, ο υπερήρωας, ο στρατιώτης, ο δολοφόνος του δράκου, ο νικητής και ο ομαδικός παίκτης.

Ένα αρχέτυπο παθιασμένο με τον πόλεμο. Δε θα το παραδεχτεί ποτέ ευθέως, καθώς θα παρομοιάζει πολύ συχνά τον εαυτό του με τον αγωνιστή. Όμως, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει αγωνιστής, χωρίς πεδίο μάχης, χωρίς αρένα; Τα χρειάζεται, γιατί είναι πολωμένος στην ανάγκη να αποδείξει την αξία του, μέσα από το δίκαιο αγώνα του και τις θαρραλέες του πράξεις. Οι δυσκολίες θα διαδέχονται η μία την άλλη, όσο στο ασυνείδητό του θα πάλλεται αυτό το αρχέτυπο. Θα ψάχνει μανιωδώς τρόπους να βελτιώσει τον κόσμο, πολύ συχνά εις βάρος του, τουλάχιστον σε κοινωνικό επίπεδο. Η εσωτερική του αποχαύνωση, σε σχέση με τις ανάγκες του εαυτού, θα τον οδηγήσουν σε υπερβολές, με μεγάλο τίμημα: θα χαλάει την προσωπική του ζωή, το δικαίωμα να απολαύσει, την υγεία του, τη χαρά να παίρνει. Το δικό του παίρνω, θα γίνεται μέσα από την αντανάκλαση των άλλων. Θα είναι τυχερός αν ανακαλύψει έγκαιρα πόσο σαθρή είναι αυτή η μορφή του «παίρνω», εφόσον δεν έχει δομήσει τίποτα αληθινό για αυτόν. Ακόμα και όταν το αναγνωρίσει, θα έχει να κάνει υπέρβαση απέναντι στο μεγαλύτερο φόβο του, του αν είναι δηλαδή δειλός ή αν απλά δεν του κάνει πλέον η κατάσταση όπου εμπλέκεται.

Σε αυτό το αρχέτυπο, πραγματικά υπάρχει δυσκολία διαχωρισμού αυτών των δύο. Έτσι, πολύ συχνά, θα ξαναβουτάει στον αγώνα, για να μην προδώσει μια μάχη, που όμως μπορεί να έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Πολλές φορές, προτιμά να πολεμά φαντάσματα, παρά να αποδεχτεί την ειρήνη. Όσο πιο ταυτισμένος είναι με το ρόλο του μαχητή, τόσο πιο δύσκολη θα είναι αυτή η μετάβαση. Θα έχει συνήθως ταλέντο στη στρατηγική – πολλές φορές όμως, όχι για τον εαυτό του, γιατί, ως στρατηγός, είναι σχετικά προστατευμένος και αυτός είναι ένας σταυροφόρος.

Όμως, επαναλαμβάνω, θα μπορεί να είναι πολύ καλός για τους άλλους ή για να εκτελέσει μία δουλειά στρατηγικά, στήνοντας ένα πλάνο, ειδικά αν το ταυτίσει με μία μάχη. Η αιχμή σε αυτή την όψη του αρχετύπου, είναι ότι μπορεί να πιέζει χωρίς όρια τους άλλους ή τον εαυτό του, καθώς παρακάτω υπάρχει μία ακόμη μάχη να δοθεί. Η ανάγκη να είναι δυνατός και ικανός, σε όλες τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει, μπορεί να δημιουργήσει τελικά μία ζωή με εμπειρίες πόνου. Πολύ συχνά, δημιουργούνται γιατί δεν πιστεύει στο Θεό σωτήρα, αλλά στο Θεό τιμωρό. Έτσι, διαρκώς, πρέπει να πράττει για να αποδείξει ότι αξίζει την αγάπη του Μεγάλου Πατέρα. Χρειάζεται να έρθει σε επαφή με τη θηλυκή όψη του Θείου, που κυοφορεί την αγάπη και την αποδοχή.

ΙΑΜΑ ΑΡΧΕΤΥΠΟΥ

Περίδοτο – για να θραφεί και να γλυκάνει η καρδιά του

Ροδοχρωσίτης – για να αναπτύξει μία πιο τρυφερή και προστατευτική αγάπη για τον εαυτό του

Μπλε Χαλκηδόνιος – για να βρει την εσωτερική ειρήνη

Οπάλιο της Φωτιάς – για να δει πώς καταπιέζει και κακοποιεί τον εαυτό του, όπως και να ζεσταθεί σε σχέση με τις προσωπικές του ανάγκες

Λεπιδόλιθος – για να χαλαρώσει το νευρικό του σύστημα και να ομαλοποιηθούν γενικά οι ενέργειες μέσα του

Κρύσταλλος Χαλαζίας αγγελικής αύρας – για να πιστέψει ξανά στο Θείο και να μην αγωνιά τόσο