Τα τραύματα των παιδικών μας χρόνων

Τα τραύματα της παιδικής ηλικίας επηρεάζουν έντονα την ευαίσθητη παιδική  ψυχή. Το τραύμα είναι σαν να  δημιουργεί εσωτερικά παραπλανητικά μονοπάτια που μας οδηγούν σε αδιέξοδο. Αν δεν λάβαμε στα παιδικά μας χρόνια από τους γονείς μας την τόσο απαραίτητη στοργή αλλά και φροντίδα, εκτίμηση, προσοχή και κυρίως αγάπη, δυσκολεύεται να δομηθεί μία προσωπικότητα που θα μπορεί να διασφαλίσει μία αρμονική ψυχοσύνθεση στο ενήλικο άτομο.
Συχνά το τραύμα θα αναδύεται στην ενήλικη ζωή με φόβους, ανασφάλειες, εμμονές, αμφισβητήσεις, ταυτίσεις, σκληρότητα και διάφορα ψυχικά συμβάντα που θα ταλαιπωρούν το άτομο. Τείνουν να υπάρχουν διαφορετικές όψεις στην εξωτερική εκδήλωση του τραύματος. Όμως εύκολα μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα εσωτερικό τραύμα.
Όταν το άτομο εκδηλώνει κάποια στοιχεία από τα παρακάτω μπορούμε να φανταστούμε ότι υπάρχουν άλυτα  θέματα:
– Καλός σε ένα τομέα όμως με δυσκολία προσαρμογής στις εναλλαγές
– Δυσκολία να υπερασπιστεί τον εαυτό του από έλλειψη αυτοαξίας
– Υπεράσπιση του εαυτού με ένταση από αγωνία της όποιας αμφισβήτησης.
– Γενικά τείνουν να παρουσιάζουν μία εξουθενωτική συναισθηματική εναλλαγή.
Φαντάζομαι δεν είναι κανενός επιλογή να παραμείνει και να υπομείνει τα δυσβάσταχτα παιδικά τραύματα, βιώνοντας καθημερινά δυσκολίες από αυτά για το υπόλοιπο της ενήλικης ζωής.
Είναι πιθανό κάποιοι να σπεύσουν να σκεφτούν από πού να αρχίσουν, άλλοι θα σκεφτούν ότι δοκίμασαν αλλά δεν λειτούργησε ή δεν αντιλήφθηκαν κάποια σημαντική διαφορά και ίσως κάποιοι άλλοι να έχουν αποφασίσει να προσκολληθούν σε μία αμυντική στάση και να μην κουνηθούν από αυτό το σημείο της φαινομενικής ασφάλειας.
Εντέλει δεν ξέρω τι μπορεί να  σκεφτείτε, έγραψα μόνο μερικά πιθανά σενάρια από τα άπειρα που υπάρχουν. Για ένα όμως μπορώ να είμαι σίγουρη, ότι εφόσον φτάσατε το άρθρο έως εδώ αναζητάτε μια λύση, κάτι μέσα σας ψάχνει μια νέα ιδέα μια κινητήρια έμπνευση
Ποιοί τρόποι μπορούν να συμπαρασταθούν άραγε σε αυτήν την αναζήτηση;

Μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε το υπέροχο εσωτερικό σας ταξίδι:

1) Διαλέξτε ποιό ευάλωτο κομμάτι σας θέλετε να επεξεργαστείτε: την ανεπάρκεια, την επιφυλακτικότητα, τι σας εμπνέει; Μείνετε σε αυτό που επιλέξατε, αλλά μείνετε και επάγρυπνοι με ποια άλλα σημεία σας συνυπάρχει, συνδυάζεται και συνδέεται.
2) Ένα σημαντικό σημείο, ανεξαρτήτως από το πιο θέμα μας θα επιλέξουμε να επεξεργαστούμε σε ψυχικό επίπεδο, είναι ότι δεν αστειευόμαστε ή αυτοσαρκαζόμαστε γύρω από το θέμα μας. Χρειάζεται να δείξουμε σεβασμό στα τρωτά  σημεία του εαυτού μας. Είναι πονεμένα και έχουν ανάγκη την φροντίδα μας.
3) Όταν νιώσετε ότι έχετε κολλήσει εμμονικά σε ένα θέμα και τριγυρίζει ο νους αναμασώντας ξανά και ξανά σκέψεις για το τι έγινε, πώς, γιατί, ίσως, αν, θα μπορούσα, κτλ. σταματήστε, πάρτε μία βαθιά ανάσα, εκπνεύστε ήσυχα και σταθερά και φέρτε τον εαυτό σας στο τώρα, παρατηρήστε τι κάνετε στο τώρα, πώς είναι το σώμα, μείνετε συνειδητοί στο παρόν.
4) Είναι φυσικό όμως κάποιες φορές να θέλετε να στοχαστείτε την συμπεριφορά και τον τρόπο που εκδηλώσατε την δράση σας. Για να μετατραπεί όλο αυτό σε κατανόηση, δώστε χρόνο επεξεργασίας στον εαυτό, όμως από την αρχή ορίστε ένα χρονικό όριο, έτσι ώστε η σκέψη να μείνει παραγωγική και να μην αναλώνεται σε ανούσιους νοητικούς κύκλους.
5) Ένα υπέροχο θεραπευτικό εργαλείο είναι η Τέχνη – μπορούμε να εκφράσουμε, να αντιληφθούμε και να απελευθερώσουμε τόσα πολλά χωρίς καμία λέξη. Γίνετε δημιουργικοί με ό,τι και όπως μπορείτε, είναι ένας υπέροχος τρόπος να απεγκλωβίσετε τραυματική ένταση, ώστε να φεύγετε από τη μονοτονία της καθημερινότητας, να δίνετε αναζωογόνηση και χαρά στον εαυτό σας, να θυμάστε ότι όταν τα χέρια δημιουργούν το συναίσθημα καλμάρει και ο νους ησυχάζει. Η παγίδα είναι η σύγκριση και η κριτική και  ο σκοπός δεν είναι να δημιουργηθεί το τέλειο έργο, αλλά η έκφραση του εαυτού, εξάλλου δεν υπάρχει τίποτα τέλειο. Επίσης είναι σημαντικό να δημιουργήσετε κάτι που να σχετίζεται με το ευαίσθητο κομμάτι που επεξεργάζεστε.
6) Σημαντικό είναι να υπάρχει ένα δίκτυο υποστήριξης από φίλους, όμως και μόνο ένας καλός φίλος που νιώθουμε άνετα να μοιραστούμε μαζί του ότι μας απασχολεί χωρίς τον φόβο της απόρριψης και της κριτικής αρκεί για να μας στηρίξει. Χρειάζεται όμως να έχετε και την παρατήρηση σας σε εγρήγορση, διότι μέσα από την δυσκολία που τυχόν περνάτε, θα υπάρχει η τάση για συγχώνευση. Μην κάνετε κατάχρηση στην ενσυναίσθηση του φίλου .Η επεξεργασία και η θεραπεία σε εσωτερικά θέματα πού μας απασχολούν είναι κάτι πολύ σοβαρό όμως εξίσου σημαντικό είναι και το να χαιρόμαστε, γιατί αν η ζωή μας δεν έχει  χαρά και ιδανικά για ποιο λόγο να κοπιάσουμε για το καλύτερο.
Η ψυχοθεραπεία είναι ένα από τα κύρια συστατικά στην πορεία της αυτογνωσίας μας. Χρειαζόμαστε την καθαρή μάτια του ψυχοθεραπευτή για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε κάποια θέματα μας αποταυτισμένα. Οι συνεδρίες μας βοηθούν να κρατήσουμε την ισορροπία μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος.
Όλα χρειάζεται να έχουν ροή. Ότι σταματά να έχει ροή παρουσίαζει αμέσως παθολογία. Η εμπειρία, η ενσυναίσθηση, η συνείδηση, η γνώση, είναι μέσα μας για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε την δύναμη που πρέπει να έχει η ροή ώστε να μην είναι ούτε υπερβολική, ούτε αδύναμη η ταχύτητα της ροής, προς τα πού και για πόσο, γιατί απλά μπορεί να αλλάξει η πορεία του ποταμού. Μείνετε σε σύνδεση με εσάς, δείξτε και δώστε εκτίμηση σε αυτό που κάνετε.

Ψυχοθεραπεία και Ολιστική Προσέγγιση της Υγείας
Ιωάννα Μπράτη