Αναπνοές

Είναι σημαντικό να εντάξετε και τις αναπνοές στην καθημερινή σας πρακτική, καθώς βοηθούν το Qi να μη λιμνάζει. Όταν το Qi έχει ροή στο σώμα, όλα λειτουργούν αρμονικά.

Η αναπνοή είναι ζωή και υγεία, αν φυσικά αναπνέουμε σωστά. Πολύ λίγοι όμως ξέρουν πως να χρησιμοποιούν εντέλει σωστά την αναπνοή τους. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει χωρίς τροφή λίγες εβδομάδες, χωρίς νερό λίγες ημέρες και χωρίς αέρα μόλις λίγα λεπτά. Στην εισπνοή λαμβάνουμε το πολύτιμο οξυγόνο, απελευθερώνοντας παράλληλα διοξείδιο του άνθρακα. Κατά μέσο όρο, παίρνουμε δώδεκα αναπνοές το λεπτό υπό φυσιολογικές συνθήκες. Η αναπνοή μπορεί να επηρεάσει με διάφορους τρόπους την υγεία μας και να επιδράσει σε πολλά επίπεδα, όπως αυτά της διάθεσης, της ψυχικής μας αρμονία ή της συναισθηματικής μας ισορροπίας, ακόμη και των νοητικών μας ικανοτήτων.

Ο κακός τρόπος αναπνοής μπορεί να δημιουργήσει τεράστια ενεργειακά προβλήματα στο σώμα και στην ψυχολογία, διότι δεν επιτρέπει στο σύστημά μας να γεμίσει με ενέργεια. Αυτό δημιουργεί με τη σειρά του ενεργειακή ασιτία, με συνέπεια να επέρχεται αδυναμία σε όλο μας το σύστημα. Η επιρροή της είναι γνωστή μέσα από την παράδοση που βρίσκεται σε πολλές κουλτούρες ανά τους αιώνες και χρησιμοποιείται με διάφορες τεχνικές για να επιφέρει υγεία και πνευματική ανάταση. Στην Ινδία την ονομάζουν pranah και στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική Air Qi.